Serotonin är vårt viktigaste signalsubstans i hjärnan eftersom det styr våra känslor och därmed hur vi mår och känner oss. Låg koncentration medför att vi känner oro och ångest, saknar sexlust, får mer ont ( känner smärta tydligare), sover dåligt, tappar suget efter mat. Tröskeln att ta ett initiativ, ex. ringa en vän, blir bara högre och högre ju lägre serotonin halt vi har. Det kan gå så långt som att nedstämdheten går över till depression och tyvärr lider var fjärde man och varannan kvinna av depression någon gång i livet.

Om du har rätt nivå av serotonin så blir du gladare, mer harmonisk och avslappnad inför vardagens prövningar. Nervcellerna i hjärnan kan själva bilda serotonin genom att omvandla aminosyran tryptofan. Tryptofan får vi i oss genom att äta kyckling, kalkon, mjölk, ägg, spannmålsprodukter, tomater, valnötter, pumpakärnor och banan. Vilket innebär att äter du mat ( exempelvis olika dieter) som inte innehåller aminosyran tryptofan så hjälper du inte kroppen att bilda serotonin och risken är att du hamnar i en dålig spiral.

Saffran har i flera studier visat sig ha lyckohöjande effekter och det finns i en produkt som heter Saframyl Positiv Mood. Den har även produktspecifika studier. Saframyl Positive Mood ökar seratonin halten och kan rekommenderas till dig som känner oro, nedstämdhet, tappat intresse för omgivningen och blir inte lika glad som du brukar. Ibland kan man hamna i en svacka pga familjeskäl, stressrelaterat eller årstidsberoende som brukar kallas vårdepression och höstdepression.