När vi blir äldre tappar huden sin elasticitet och spänst, det hör åldrandet till! Men det finns naturliga vägar att gå för att både förebygga hudens åldrande och få den att se yngre ut.

Skönhet börjar inifrån

Hur din livsstil ser ut har stor betydelse för din hy, och du kan påverka och förändra mycket utan att behöva ta till dyra ingrepp och krämer. En sund livsstil bidrar till en sund och frisk hy. Här är sex faktorer som kan påverka din huds åldrande:

Rökning
Nikotinet i cigaretter ger välkända effekter som sämre blodcirkulation, rynkor och grådassig hy. Det och en rad andra farofaktorer för hälsan. Är det verkligen värt det?

Solning
Förutom solskador kan för mycket solning åldra huden i förtid. Använd alltid solskyddsfaktor när du vistas i solen!

Stress
Mår du inte bra på insidan så speglar det av sig på utsidan. Ganska logiskt egentligen! Stress påverkar givetvis också hur din hud mår. Plitor och påsar under ögonen är vanliga följder av en stressad livsstil.

Näring
Brist på näring i kosten påverkar också din hud. Se till att få i dig allt du behöver från kostcirkeln. Ett tillskott för hår, hud och naglar ger dig en ytterligare skönhetsboost inifrån. Här kan du läsa mer om kisel – en av de största komponenterna i kollagen, hudens bindväv.

Alkohol
Det är ingen nyhet att för mycket alkohol är skadligt för kroppen. Men alkohol ger också negativa effekter på din hy, då den både kan ge blemor och torkar ut huden.

Socker
För mycket alkohol ger både kvisslor och flammighet i hyn. Självklart ska du kunna unna dig sötsaker då och då. Men socker ska (om inte av fler hälsoaspekter) ätas med måtta.

torr hud

I övrigt kan det vara värt att tänka på vilka hudvårdsprodukter du använder för att motverka ålderstecken och släta ut fina linjer. För att få en mjukare och slätare hud med en ökad spänst och elasticitet så behövs mycket fukt. Exempelvis Silicea Face and Body Repair Gel, med kisel och aloe vera som ger en skön, uppstramande känsla.

Läs även:
5 anledningar till varför kroppen behöver kisel
Fyra enkla kvällsrutiner för att slippa torr hud
Då behöver hår, hud och naglar extra vård