Hormoner styr fertilitet stress_Octean

Vad sysslar dina hormoner med!

De flesta av oss är ofta mer eller mindre hormonellt obalanserade. Oftast har vi för mycket insulin och kortisol och för lite av anabola, fettförbrännande hormoner. Insulin nivåerna bestäms av hur mycket kolhydrater vi äter medan kortisol nivåerna påverkas av för mycket stress, för lite sömn och dåliga matvanor.

Insulin är ett anabolt hormon och bestämmer om får du din energi genom att förbränna fett eller glukos. Insulin är kroppens kanske viktigaste hormon som styr produktion av andra hormoner som tex testosteron, östrogen och progesteron. Testosteron och östrogen hämmas av för mycket stress och sömnbrist under för lång tid. För att bibehålla normala nivåer av könshormonerna testosteron och östrogen är det viktigt att först se till att balansen mellan insulin och kortisol är rimlig.

Testosteronets och östrogenets effekter

Könshormoner förknippas oftast med sexuell lust och fortplantning. Men de har också andra effekter som berör vårt dagliga liv.Testosteron ger ökad muskelmassa, vilket är den största orsaken till varför kvinnor inte kan få lika stora muskler som män. Både testosteron och östrogen stärker skelettet.
Både testosteron och östrogen leder också till ökad fettförbränning, men östrogen leder samtidigt till kvinnliga former med viss fettinlagring kring säte och lår. Under olika perioder i en kvinnas liv sjunker nivåerna av östrogen medan tex testosteron ökar under ägglossningen.

 

Testosteron påverkar  serotonin nivån i hjärnan

En viktig funktion av testosteron och östrogen är att dessa hormoner är att de skall bibehålla normal halt av signalsubstansen serotonin i hjärnan. Serotonin är kroppens lyckohormon som ger positiv sinnesstämning och känslomässig balans. Kvinnors östrogen nivåer tillsammans med bla testosteron påverkar signalsubstanserna i hjärnan dvs serotonin, noradrenalin och dopamin. Detta innebär att kvinnor under perioder där nivåerna av östrogen sjunker som tex vid graviditet, klimakteriet och menopausen, inte sällan får symtom på försämrad sinnesstämning. De humörsvängningar som män under vissa perioder kan märka hos sina kvinnor har alltså en naturlig förklaring – brist på serotonin. Det finns idag en produkt – Saframyl – som visat sig kunna normalisera halten serotonin i hjärnan.

Testosteron är nödvändigt för att underhålla mannens kropp som byggts upp under puberteten som tex muskulatur och kroppsbehåring. Testosteron är liksom östrogen också nödvändigt för normala hjärnfunktioner som tex serotonin produktion som ger positivt stämningsläge, sexuell lust och psykisk energi.
Att de flesta män vaknar med morgonerektion har också sin naturliga förklaring. Det är då testosteron nivåerna är som högst. Dessvärre sjunker nivåerna under dagen och är lägst på kvällen (mellan 18.00 och 22.00). Många par kanske hade velat ha det tvärtom !

Sexualitet och förmågan att kunna få barn

Testosteron är nödvändigt för en normal sexlust och erektionsförmåga. Den sexuella driften och intresset för sex minskar om testosteronnivåerna faller hos män. Detta gäller även kvinnan. Det är framförallt testosteron som ger kvinnan sexuell lust och inte östrogen. Ett tidigt tecken på testosteronbrist kan vara avsaknad av morgonerektioner hos män.
Testosteron produceras i testiklarna där nivån av testosteron är flera hundra gånger högre än i övriga kroppen. Den höga halten av testosteron i testiklarna är nödvändig för normal spermiebildning. Detta kan dessvärre inte åtgärdas genom tillförsel av testosteron som dock kan ge normala testosteron nivåer i blodet som kan påverka andra effekter som muskulatur, behåring och sexuell lust. Vid behandling med testosteron kan man få normala nivåer i blodet och kroppens vävnader. Däremot uppnås inte de extremt höga nivåer som finns i testiklarna. Därför kan inte testosteron behandling användas för att stimulera spermiebildning. Det går att öka mängden testosteron i testiklarna genom att tillföra luteinserande hormoner (LH). Också kvinnan kan behandlas med LH samt med Folikelstimulerande hormoner (FSH) för att förbättra förutsättningarna till en graviditet.
Vid infertilitet, dvs oförmåga för ett par att få barn trots försök under minst 1 år, finns idag också en speciell antioxidant behandling (Androferti®) som visat på bra resultat.