2010 var det 34% av svenskarna som använde kosttillskott idag är det 58% vilket är en rejäl ökning.
Främst är det de kvinnor och män som äter kosttillskott dagligen men i perioder eller några gånger i veckan som har ökat.
De som använder kostillskott regelbundet som vare dag och som ett komplement till den dagliga kosten har inte ökat lika markant.

 

Var fjärde svensk ätter kostillskott utöver mineraler och vitaminer

Andelen svenskar som äter andra tillskott, utöver vitaminer och mineraler är större idag än för fem år sedan. 2010 var siffran 13% och idag är det
25% av svenskarna som uppger att hen äter andra tillskott än vitaminer och mineraler dagligen, några gånger i veckan eller när det behövs.
70 % svarar idag att de aldrig äter andra kosttillskott men för 5 år sedan var den på  87 procent att de aldrig äter andra tillskott.

Exempel på kostillskott som har ökat så är det för ömmande och stela leder tex GLYC och för att få energi och bli mer positiv tex Saframyl POSITIVE MOOD.

Läs mer om rapporten här och nedan finns Konsumentföreningen i Stockholms sammanfattning av undersökning Mat, piller och pulver på menyn!

Hälsa för alla skärholmen

 

SAMMANFATTNING

Mot bakgrund av det stora fokus som idag är på hälsosam mat och träning har vi granskat de

förändringar i svenskarnas inköp av matvaror och kosttillskott som skett under de senaste

åren, 2008–2014. Vi har även genomfört en attitydundersökning på området mat, träning och

kosttillskott och jämfört resultatet med en undersökning som Svensk Egenvård

gjorde 2010.

Har svenskarnas intresse för hälsa och välbefinnande bidragit till ändrade konsumtionsvanor

och följer de i så fall de nya Nordiska näringsrekommendationerna (NNR 2012)?

Vi har fått tillgång till data från Nielsen ScanTrack för perioden 2010–2014 och kan se rejäla

försäljningsökningar i kronor i dagligvaruhandeln för flera livsmedel som lyfts fram i NNR

2012, som nötter, bär, fisk, frysta och färska vegetariska produkter och granola/fullkornsflingor.

Hälso- och träningstrenden gör också avtryck i en markant ökad försäljning av sport- och energidrycker och hälso- och sport bars

och andra proteinrika produkter som baljväxter, kvarg och keso som ofta används i samband

med träning eller för att öka mättnaden vid önskan om viktminskning. Vi ser också genom

Jordbruksverkets statistik att konsumtionen av rött kött har minskat

något under 2014, vilket är ett trendbrott. Svensk Egenvårds statistik för 2008–2013 visar stora försäljningsökningar

för kosttillskott, bland annat inom segmentet sport-och nutrition. Vår attitydundersökning visar att det är

betydligt fler i dag som äter extra vitaminer och mineraler än tidigare. De som äter dagligen

har inte förändrats så mycket i antal det är snarare de som äter tillskott då och då som har

ökat. Samtidigt sker lite av en mottrend i och med att mindre nyttiga produkter som glass, snacks

och chips också ökar i försäljningsvärde. Del av ökningen där kan bestå av att fler människor

i dag tenderar att välja lite dyrare produkter ur det så kallade premiumsortimentet