Starakst hane får ha sex med kvinnan

Biologer har länge frågat sig, varför finns egentligen det manliga könet? Evolutionen som är smart och praktisk borde gjort det enklare för en art att fortplanta sig än att två olika kön har sex, menar de. Forskarna har nu svaret!

– Nästan alla flercelliga arter på jorden reproducerar sig med hjälp av sex, men varför det fortfarande är så är så inte lätt att förklara. Eftersom sex innebär en så stor ansträngning och kräver mycket energi borde evolutionen lett fram till ett smartare sätt att föra sin art vidare. Dessutom kommer bara hälften av din avkomma, döttrarna, att producera egen avkomma. Varför slösa så stor insats på söner? säger professor Matt Gage om ingången till sin forskning.

Teoretiskt så behövs bara en spermiedonator

Varför finns det honor/kvinnor och hanar/män istället för att vi är enkönade vilket skulle spara energi och naturens resurser. Men naturen är smart för att det ska fortplantningen ska gå vidare, friska starka barn ska födas och fertiliteten och fortplantningen ska ge bästa möjlighet så behövs fortfarande två kön som parar sig/ har sex. Fast det rent teoretiskt sborde det räcka med några få killar somfungerar som spermiedonatorer vilket skulle räcka till alla honor/kvinnor som ska bli gravida. Så varför är vi fortfarande två kön som har sex med varandra för att bli fler, frågade sig forskarna.

– Vi ville förstå hur Darwins urval kan tillåta detta utbredda och till synes slösaktiga reproduktiva system att bestå, säger Matt Gage som har lett forskningen vid University of East Anglia i Storbritannien.

 

Läs mer på blogg.androferti.se